7 tips για να φτιάξετε καλύτερο καφέ στο σπίτι

7 tips για να φτιάξετε καλύτερο καφέ στο σπίτι

  

Aκολουθήσετε αυτές τις συμβουλές

Ανήκετε σε εκείνους που λατρεύουν τον καφέ και θέλουν να απολαμβάνουν πάντα τον πιο γευστικό καφέ, ακόμα και στο σπίτι; Τότε δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε αυτές τις συμβουλές και να γίνετε ο τέλειος home barista.

Ακόμα και η πιο basic μηχανή παρασκευής καφέ στο σπίτι μπορεί να δώσει ένα πολύ καλό αποτέλεσμα αρκεί βέβαια να ακολουθήσει κανείς τα σωστά βήματα.

Επιλέξτε κόκκους καφέ απαραιτήτως

Το πιο συνηθισμένο «λάθος» που κάνουν όλοι είναι η αγορά έτοιμου αλεσμένου καφέ. Ο καφές χάνει τη γεύση του λίγες ημέρες αφού αλεστεί και πρέπει να καταναλωθεί μέσα σε λίγους μήνες. Οπότε οι φρέσκοι κόκκοι εξασφαλίζουν την απαραίτητη φρεσκάδα που χρειάζεται ένα χαρμάνι.

Φυλάξτε σωστά στον καφέ

Ο καφές διατηρείται φρέσκος μόνο εάν φυλάσσεται σωστά. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει όταν αγοράζετε καφέ να τον τοποθετείτε σε γυάλινα δοχεία και να τα φυλάσσετε σε σκιερή τοποθεσία σε θερμοκρασία δωματίου.

Μόνο φρεσκοαλεσμένος καφές

Οι ειδικοί λένε ότι ο καφές χάνει τα αρώματά του και την έντασή του, τριάντα λεπτά αφού αλεστεί. Συνεπώς, προτιμήστε να αλέθετε την ποσότητα που χρειάζεστε ακριβώς πριν φτιάξετε τον καφέ σας. Το αποτέλεσμα θα είναι πολύ ανώτερο.

Μετρήστε σωστά την ποσότητα

Η ποσότητα του καφέ και του νερού που χρησιμοποιείτε για την ετοιμασία του καφέ σας πρέπει να είναι σταθερή για να είναι και το αποτέλεσμα πάντα ίδιο. Ανάλογα με το πώς επιθυμείτε τον καφέ, χρησιμοποιήστε πάντοτε μεζούρα για τις σωστές δόσεις.

Προθερμάνετε τη μηχανή σας

Επειδή οι αυτόματες μηχανές δεν έχουν τη δυνατότητα της πλήρους προθέρμανσης όλων των σημείων τους, εάν θέλετε να απελευθερώσετε οποιοδήποτε ίχνος διοξειδίου του άνθρακα, που παράγεται κατά τη διαδικασία παρασκευής του καφέ, πρέπει να προθερμάνετε την καφετιέρα σας. Τοποθετήστε ένα φίλτρο στο σημείο που μπαίνει ο καφές, και πολύ αργά προσθέστε ζεστό νερό και αφήστε το για 45'', στα σημεία της μηχανής που δεν θερμαίνονται.

Επιλέξτε τη σωστή θερμοκρασία

Ο καφές φτιάχνεται σε θερμοκρασίες μεταξύ 90 και 96 βαθμών Κελσίου, διαφορετικά μπορεί να «καεί». Εάν η μηχανή σας είναι αυτόματη, τότε φροντίστε με ένα ειδικό θερμόμετρο να μετρήσετε κατά την απόσταξη να μετρήσετε τη θερμοκρασία που βγάζει τον καφέ.

Το κατάλληλο νερό

Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, το νερό που χρησιμοποιείτε παίζει ρόλο στην ποιότητα του καφέ που φτιάχνετε. Μην επιλέγετε νερό που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε μέταλλα. Χρειάζεστε ένα νερό που να είναι «ελαφρύ» και καθαρό, οπότε χρησιμοποιείστε φίλτρα νερού για να εξασφαλίσετε την ποιότητά του.


Επειδή οι συμβουλές για τον καλό καφέ είναι χρήσιμες σε όλους, ακόμα και σε εκείνους που δεν ασχολούνται επαγγελματικά, αλλά θέλουν ένα τέλειο αποτέλεσμα στο σπίτι, μπορείτε να επιλέξετε ένα από τα σεμινάρια του barista για να ολοκληρώσετε τις γνώσεις σας γύρω από την παρασκευή του τέλειου καφέ.

 

Πηγή : www.blog.barista.gr

Σχολιάστε ελεύθερα...