facebookpixel
<p>JavaScript ,&nbsp;η πρώτη επιλογή των προγραμματιστών</p>
23/4/2019

Τί είναι η JavaScript; Γιατί κυριαρχεί παντού;

JavaScript , η πρώτη επιλογή των προγραμματιστών

Γιατί η JavaScript είναι και θα συνεχίσει να είναι η πρώτη επιλογή των προγραμματιστών

Η βιομηχανία λογισμικού εξελίσσεται διαρκώς. Πολλές γλώσσες, οι οποίες θεωρούνταν προηγμένης τεχνολογίας μόλις πριν από λίγα χρόνια, είτε δείχνουν ξεπερασμένες, είτε έχουν πάψει να χρησιμοποιούνται εντελώς σήμερα.

Στις μέρες μας, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι μεταβαλλόμενες ανάγκες των χρηστών, είναι εκπληκτική η συχνότητα εμφάνισης νέων γλωσσών. Οι γλώσσες αυτές χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία μίας νέας κατηγορίας εφαρμογών, οι οποίες διαθέτουν προηγμένα χαρακτηριστικά και καλύπτουν τις απαιτητικές ανάγκες των επιχειρήσεων.

Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα διαθέσιμων επιλογών για προγραμματιστές όσον αφορά τις λειτουργικές και τις αντικειμενοστραφείς γλώσσες, καθώς και τις γλώσσες σεναρίων.

Για να παραμείνει σχετικός με τον κόσμο του προγραμματισμού, ένας προγραμματιστής (επαγγελματίας ή ερασιτέχνης) θα πρέπει να παρακολουθεί τις εξελίξεις σε όλες τις νέες γλώσσες προγραμματισμού. Όμως, όπως μπορεί να φανταστεί κανείς, είναι αδύνατον για οποιονδήποτε προγραμματιστή να κατέχει κάθε γλώσσα προγραμματισμού που υπάρχει. Ωστόσο, η άφιξη νέων γλωσσών δεν σημαίνει ότι το τοπίο του προγραμματισμού υφίσταται μαζική αδιάκοπη αναβάθμιση.

Είναι γεγονός πως υπάρχουν κάποιες γλώσσες που αντέχουν αυτήν τη σφοδρή επίθεση από νέες γλώσσες. Αυτές οι γλώσσες προγραμματισμού υπάρχουν εδώ και πολύ καιρό και δεν πρόκειται να εξαφανιστούν σύντομα.

Μία τέτοια γλώσσα είναι η JavaScript. Συνεχίζει να φιγουράρει στη λίστα των δημοφιλέστερων γλωσσών προγραμματισμού και θα μπορούσε να πει κανείς ότι οι προγραμματιστές διατηρούν με αυτήν μία ιδιαίτερη σχέση “αγάπης” που ανανεώνεται συνεχώς.

Προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η JavaScript συγκεντρώνει μερίδιο “αρνητικής” κριτικής. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, οι προγραμματιστές δεν την έπαιρναν στα σοβαρά και αμφισβητούσαν ακόμη και το κατά πόσο θα μπορούσε να θεωρηθεί ως πραγματική γλώσσα προγραμματισμού (ενώ ταυτόχρονα συνέχιζαν να τη χρησιμοποιούν).

Αυτές οι επικρίσεις δεν έχουν επηρεάσει την πορεία της πανταχού παρουσίας της και η γλώσσα αυτή συνεχίζει να χρησιμοποιείται παντού – από τις ιστοσελίδες που βρίσκονται στο διαδίκτυο, μέχρι τις εφαρμογές κινητών και ό, τι υπάρχει στο ενδιάμεσο.

Ακόμη και αυτοί που δεν τους ενθουσιάζει η ιδέα χρήσης της JavaScript, τη χρησιμοποιούν ελλείψει άλλης επιλογής, αλλά και επειδή έχει εξελιχθεί, προκειμένου να ικανοποιήσει τις μεταβαλλόμενες ανάγκες της βιομηχανίας.

Τί είναι, λοιπόν, η JavaScript;

Η JavaScript είναι μία γλώσσα προγραμματισμού υπολογιστών, για σεναριοποίηση των διαδραστικών αποτελεσμάτων εντός των περιηγητών ιστού.

Υποστηρίζεται από όλους τους δημοφιλείς περιηγητές, όπως οι Microsoft Internet Explorer (ξεκινώντας με την έκδοση 3.0), Firefox, Safari, Opera, Google Chrome, κ.τ.λ.

Σύντομη Ιστορία της JavaScript

Ας ρίξουμε μια ματιά στο τι ήταν αυτό που οδήγησε στη γέννηση της JavaScript.

Για να υλοποιήσει κάτι παρόμοιο με τη HyperCard της Apple – η οποία αναπτύχθηκε κυρίως για να συμβάλλει στη γρήγορη κατασκευή εφαρμογών – η Netscape ανέπτυξε τη LiveScript.

Με το πέρασμα του χρόνου, η LiveScript μετονομάστηκε σε JavaScript.

Όντας αρχικά μία γλώσσα από την πλευρά του πελάτη, η JavaScript αργότερα μετακόμισε στην πλευρά του εξυπηρετητή και έγινε με αυτόν τον τρόπο, μία πανταχού παρούσα γλώσσα.

Γιατί η JavaScript είναι η πρώτη επιλογή των προγραμματιστών;

Νωρίτερα φέτος, η εταιρεία ανάλυσης του κλάδου, RedMonk, δημοσίευσε μία σειρά κατάταξης των γλωσσών προγραμματισμού με βάση τη δημοτικότητα και σύμφωνα με αυτήν την κατάταξη, η JavaScript ηγείται του πίνακα κατάταξης, ακολουθούμενη σε μικρή απόσταση από τις Java, PHP, C# και Python.

Αυτό αφήνει πολύ μικρό περιθώριο αμφιβολίας για το ότι η δημοτικότητα της JavaScript δεν έχει υποστεί μεγάλη φθορά μετά από όλα αυτά τα χρόνια.

Αποτελεί μία από τις πιο ευέλικτες και αποτελεσματικές γλώσσες που μπορεί να χρησιμοποιηθούν από προγραμματιστές. Σύμφωνα με μία έρευνα, η JavaScript χρησιμοποιείται από το 88% όλων των ιστότοπων. Θα βρείτε τη JavaScript όχι μόνο σε κάθε ιστότοπο, αλλά επίσης και σε ιστότοπους κινητών, παιχνιδιών και εφαρμογών ιστού.

Ας ρίξουμε μια ματιά στα πλεονεκτήματα της JavaScript, τα οποία την καθιστούν τόσο δημοφιλή ανάμεσα στους προγραμματιστές:

  • Επεξεργασία από την Πλευρά του Πελάτη

Αυτό σημαίνει ότι ο κώδικας εκτελείται από τον επεξεργαστή του χρήστη, αντί του εξυπηρετητή ιστού, εξοικονομώντας έτσι εύρος ζώνης και περιορίζοντας την υπερφόρτωση του εξυπηρετητή.

  • Η εκμάθησή της είναι απλή

Η σύνταξη αυτής της γλώσσας είναι παρόμοια με τα απλά Αγγλικά, καθιστώντας την εκμάθησή της ευκολότερη για τους προγραμματιστές.

  • Εκτεταμένη Λειτουργικότητα για Ιστοσελίδες

Οι προσθήκες τρίτων βοηθούν τους προγραμματιστές JavaScript να γράψουν αποσπάσματα κώδικα, τα οποία μπορεί να χρησιμοποιηθούν στις ιστοσελίδες, όπου χρειάζεται.

  • Η Υλοποίησή της είναι Απλή

Η δυνατότητα χρήσης της ίδιας γλώσσας στην κεντρική σελίδα που βλέπει ο χρήστης και το διαχειριστικό τμήμα, καθιστά την εργασία των ομάδων προγραμματισμού ευκολότερη.

  • Οικονομική Γλώσσα

Δεν απαιτεί κανέναν ειδικό μεταγλωττιστή ή συντάκτη. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένας προγραμματιστής,  ένα πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου και έναν περιηγητή για να «τρέξει» τον κώδικα JavaScript.

  • Σχετικά γρήγορη για τον τελικό χρήστη

Δεν χρειάζεται, πλέον, οι επισκέπτες να συμπληρώσουν μία ολόκληρη φόρμα και να την υποβάλλουν, για να μάθουν πως υπάρχει κάποιο τυπογραφικό λάθος στο πρώτο πεδίο και ότι θα πρέπει να συμπληρώσουν ολόκληρη τη φόρμα ξανά. Με τη JavaScript, κάθε πεδίο μπορεί να επαληθεύεται καθώς συμπληρώνεται από τους χρήστες, γεγονός που παρέχει άμεση ανατροφοδότηση, όταν αυτοί κάνουν κάποιο λάθος.

  • Περιηγητές με ενσωματωμένη JavaScript

Οι χρήστες του ιστότοπου δεν χρειάζονται ειδικό λογισμικό και λήψεις προγραμμάτων για να δουν τη JavaScript, έτσι κάθε χρήστης έχει την ίδια εμπειρία.

Τα Καλύτερα Παραδείγματα της JavaScript

Ένας προγραμματιστής ιστού μπορεί να προσθέσει προσωπικότητα σε ιστότοπους χρησιμοποιώντας JavaScript. Η JavaScript είναι η μητρική γλώσσα του περιηγητή. Αν θέλετε να δημιουργήσετε εφαρμογές ιστού μίας σελίδας, υπάρχει πράγματι μόνο μία επιλογή γλώσσας για τη δημιουργία αυτής από την πλευρά του πελάτη, αυτή είναι η JavaScript.

Ορισμένοι δημοφιλείς ιστότοποι που χρησιμοποιούν JavaScript περιλαμβάνουν τη Google, το Facebook, το YouTube, τη Yahoo, τη Wikipedia, την Amazon και το Twitter. Είναι η κορυφαία γλώσσα που χρησιμοποιείται στο Github.

Υπάρχουν επίσης πολλές εφαρμογές ιστού, όπως το Gmail και οι περισσότερες εφαρμογές της Google, οι οποίες αποφεύγουν τη χρήση HTML και κωδικοποιούνται εξολοκλήρου σε JavaScript.

Η Google εκτελεί επίσης JavaScript στις ιστοσελίδες της για να καταλογογραφήσει τις σελίδες με μεγαλύτερη ακρίβεια.

Γιατί η JavaScript Έχει Τόσο Μεγάλη Αξία;

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που καθιστούν τη JavaScript ως την κυρίαρχη γλώσσα προγραμματισμού. Ας δούμε ορισμένους από αυτούς:

Το περασμένο έτος, η Amazon εισήγαγε το λογισμικό AWS SDK για JavaScript στον περιηγητή. Αυτό επιτρέπει στους προγραμματιστές να γράψουν δυναμικές εφαρμογές JavaScript, οι οποίες μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε υπηρεσίες AWS από τον περιηγητή, χωρίς την ανάγκη συγγραφής οποιουδήποτε κώδικα από την πλευρά του εξυπηρετητή και να διαμορφώσουν έναν εξυπηρετητή εφαρμογής για φιλοξενία.
Η Google έδωσε ώθηση στη JavaScript με το λογισμικό της, V8 JavaScript Engine.
Μπορείτε να προγραμματίσετε ακόμη και υλικό σε JavaScript, συμπεριλαμβανομένης της αναπαραγωγής DVD.
Ο συντάκτης Atom της GitHub έχει κατασκευαστεί εξολοκλήρου γύρω από τη CoffeeScript, η οποία μεταγλωττίζει σε JS.

Το Μέλλον της JavaScript

Αντί να τεθεί το ερώτημα: “Ποιό είναι το μέλλον της JavaScript;” αυτό που θα πρέπει να ειπωθεί είναι ότι η JavaScript είναι το μέλλον.

Ως απάντηση στο ερώτημα: “Ποιά είναι η γλώσσα προγραμματισμού με τη μεγαλύτερη αξία, την οποία θα πρέπει να γνωρίζετε για το μέλλον και γιατί;” που τέθηκε στον ιστότοπο Quora, ο Kevin Suttle, ανώτερος προγραμματιστής μετωπιαίου άκρου της IBM Design, ανέφερε την απάντηση του William Ting στο ίδιο ερώτημα, λέγοντας ότι: “Η JavaScript θα παραμείνει σχετική, για όσο χρονικό διάστημα οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο.”

Η JavaScript έχει εξελιχθεί με προσθήκες όπως οι node.js, jQuery (μία βιβλιοθήκη), JSON, (JavaScript Object Notation) MongoDB και οι Γεννήτριες ES6,  το γεγονός αυτό την καθιστά εξαιρετικά σημαντική γλώσσα για τους προγραμματιστές και εξασφαλίζει ότι δεν θα απωλέσει τη αξία της.

Τα Καλύτερα Έρχονται!

Όλα τα παραπάνω σημεία καθιστούν σαφές ένα πράγμα: Η JavaScript είναι εδώ για να μείνει. Είναι σχεδόν απίθανο να αντικατασταθεί από μία άλλη γλώσσα σύντομα. Στην πραγματικότητα, μπορεί να ειπωθεί με αρκετό βαθμό σιγουριάς, ότι όχι μόνο θα διατηρήσει αλλά και θα επεκτείνει την επιρροή της στον Παγκόσμιο Ιστό.

Αν θέλετε κι εσείς να μάθετε να γράφετε στη γλώσσα Javascript δεν έχετε παρά να κλείσετε τη θέση σας στο επόμενο σεμινάριο της Datalabs https://www.datalabs.edu.gr/Seminars/Html5Css3Javascript

Πηγή: www.hellenictechnologies.com