<p>Ακόμα και αν δεν διαθέτεις μεγάλο budget, η επιχείρηση σου αξίζει το καλύτερο. To growth hacking marketing έχει έξυπνους τρόπους διαφήμισης που έχουν συμβάλει στην ανάπτυξη επιχειρήσεων σαν τη δική σου.</p>
10/1/2019

Growth Hacking

Ακόμα και αν δεν διαθέτεις μεγάλο budget, η επιχείρηση σου αξίζει το καλύτερο. To growth hacking marketing έχει έξυπνους τρόπους διαφήμισης που έχουν συμβάλει στην ανάπτυξη επιχειρήσεων σαν τη δική σου.

Γιατί το Growth Hacking Marketing πρέπει να σε ενδιαφέρει;

Η ομορφιά του growth hacking marketing προέρχεται από την πραγματικότητα ότι η επένδυσή σου βασίζεται στον χρόνο σου, στις έξυπνες ιδέες και στην αξιοποίηση των δεδομένων (data) και όχι στα μετρητά. Παίρνοντας παράδειγμα από success stories όπως η Airbnb, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα πρέπει να προσπαθούν να αναπτυχθούν  χωρίς να κάνουν «σπατάλες» σε χρήματα

Σε ένα σενάριο growth hacking, ο προϋπολογισμός σου μετριέται σε ώρες που θα αφιερώσεις και όχι σε ευρώ. Οι ακόλουθοι 4 έξυπνοι τρόποι διαφήμισης έχουν πετύχει στην πράξη την ανάπτυξη επιχειρήσεων κάθε είδους. Αν τους εφαρμόσεις, μπορείς να δεις και την δική σου επιχείρηση να αναπτύσσεται,  χωρίς να ματώνει η τσέπη σου.

#1. Δημιούργησε τη βάση του κοινού σου με το blogging

Δεν είναι μυστικό ότι η δημιουργία blog δεν είναι πολυτέλεια ή αναγκαίο κακό. Θα έλεγα ότι έτσι όπως είναι σήμερα τα δεδομένα του internet marketing, είναι το κυριότερο στοιχείο ενός λειτουργικού website. Ανεξάρτητα αν είναι απλώς ένα site παρουσίασης ή ένα e-shop, ανεξάρτητα το είδος της επιχείρησης που έχεις και το κοινό στο οποίο απευθύνεσαι, το blog είναι ο σύνδεσμoς  μαζί του.

Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι πλέον επιτυχημένες επιχειρήσεις στο internet διακρίνονται από  τη δέσμευση τους για συνεπή δημιουργία περιεχομένου. Αυτές δεν αρκούνται να παράγουν κάποιο περιεχόμενο, που το δημοσιεύουν όποτε δεν έχουν κάτι άλλο ποιο σημαντικό να κάνουν. Παράγουν ποιοτικό περιεχόμενο σε συνεχή βάση με αποτέλεσμα να κερδίζουν την εμπιστοσύνη των πελατών τους.

#2. Διπλασίασε το περιεχόμενό με video

Το video marketing έχει υψηλότερη απόδοση επένδυσης (ROI) και αφοσίωση από το περιεχόμενο που βασίζεται σε κείμενο. Αν το συνδυάσεις με το γεγονός ότι το YouTube παράγει δισεκατομμύρια προβολές την ημέρα και οι χρήστες του Facebook παρακολουθούν video τρεις φορές περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο είδος περιεχομένου, τότε ξέρεις τι είδους περιεχόμενο πρέπει να παράγεις.

Αν νομίζεις ότι το video marketing είναι μια δαπανηρή επένδυση, σκέψου ξανά.

Έχεις ένα smartphone με μια φωτογραφική μηχανή;
Εάν απάντησες «ναι», τότε είσαι έτοιμος να ξεκινήσεις.

Μην ανησυχείς υπερβολικά για την ποιότητα της παραγωγής. Αν θέλεις ένα video για το  Facebοok  δεν χρειάζεσαι σκηνοθέτη και επαγγελματικό cast. Μπορείς με τον δικό σου εξοπλισμό να δημιουργήσεις ένα αξιοπρεπέστατο video που θα κάνει την δουλειά σου.

Δεν ξέρεις τι να πεις στο video; Εάν έχεις μια δημοσίευση στο blog σου, έχεις ήδη το σενάριο για το video marketing. Αν θέλεις παραπάνω έμπνευση, μιμήσου την στρατηγική που ακολουθούν μεγάλα brands του χώρου σου.  Δες πως συνδυάζουν δημοσιεύσεις blog και video για να δίνουν στο ακροατήριό τους το καλύτερο περιεχομένου τους.

#3. Δημιουργήστε τη δική σου λίστα email marketing σήμερα

Στο growth hacking marketing η συλλογή emails είναι στο επίκεντρο. Δεν έχει σημασία τι παράγεις ή τι προσφέρεις στο κοινό σου: από το B2B στο B2C, όλοι πρέπει να επενδύσουν στο email marketing.

Τι κόστος μπορεί να έχει αυτό για εσένα;

Υπάρχουν αρκετές εφαρμογές email marketing που προσφέρουν ανταγωνιστικές τιμές. Μια καλή επιλογή είναι το MailChimp. Αυτό προσφέρει ένα πρόγραμμα με δωρεάν αποστολή emails για επιχειρήσεις με λίστες κάτω από 2.000 συνδρομητές. Αυτή είναι μια εκπληκτική επιλογή για τις μικρότερες επιχειρήσεις για να ξεκινήσουν να μπαίνουν στον κόσμο του email marketing .

Να θυμάσαι αυτό σε παρακαλώ: δεν πρέπει να αφήσεις την έλλειψη χρημάτων να σε αποτρέψει από την οικοδόμηση μιας λίστας email marketing για να προωθήσεις το περιεχόμενό σου, τις εκπτώσεις και τις προσφορές σου. Όταν έρθει η ώρα που η λίστα σου ξεπεράσει το όριο της δωρεάν συνδρομής, μπορείς πάντα να κάνεις αναβάθμιση σε ένα άλλο πακέτο για πολύ λίγα χρήματα. Ωραία, έτσι;

#4. Βελτιώστε την παρουσία σου στα Social Media

Η παραγωγή περιεχόμενου για τα social media αποτελεί την κορυφαία στρατηγική growth hacking marketing πολλών επιχειρήσεων.

Αλλά ενώ τα social media προσφέρουν στις επιχειρήσεις ατελείωτες ευκαιρίες για να δικτυωθούν και να αποκτήσουν πελάτες, μπορεί επίσης να αποτελέσουν μια μαύρη τρύπα για το χρόνο σου. Και όπως είναι γνωστό «ο χρόνος είναι χρήμα»!

Χαζεύοντας post στο Facebook και ξοδεύοντας χρόνο παρακολουθώντας τους ανταγωνιστές σου στο Twitter δεν είναι μια κατάλληλη στρατηγική, αν θέλεις να αξιοποιήσεις στο έπακρο το χρόνο σου. Έξυπνοι τρόποι διαφήμισης σημαίνει ότι πρέπει να επιλέγεις πολύ προσεκτικά τα social media που θα χρησιμοποιήσεις, εστιάζοντας ιδανικά σε ένα ή δύο. Ποια; Αυτά που βρίσκεται το κοινό σου.

Αυτή τη στιγμή, δίνεται μεγάλη έμφαση στο Facebook και στο LinkedIn ως βασικές πλατφόρμες δικτύωσης. Τα Facebook groups, ειδικότερα, παρουσιάζουν μια καταπληκτική ευκαιρία να προωθήσεις το περιεχόμενό σου μπροστά σε ένα σχετικό, υπερ-στοχευμένο κοινό. Σοβαρά μιλώντας: Υπάρχει μια κοινότητα Facebook για σχεδόν τα πάντα.

Θυμήσου όμως ότι είναι σημαντικό να μην αφήσεις την παρουσία σου στα social media να αποσπάσει την προσοχή σου από τη στρατηγική περιεχομένου σους. Αν προσπαθήσεις να κυριαρχήσεις σε όλα τα social media, αυτό θα καταπιεί το χρόνο σου και στο τέλος δεν θα κάνεις τίποτα.

Συμπέρασμα

Ένα υψηλό budget δεν είναι αυτό που απαραίτητα χρειάζεσαι για να σπέρνεις  αποτελεσματικά τους σπόρους της επιχειρηματική σου επιτυχίας. Αντί για αυτό η ανάπτυξη επιχειρήσεων με έξυπνους τρόπους διαφήμισης απαιτεί δέσμευση. Θα πρέπει να είσαι διατεθειμένος να αφιερώσεις πολλές ώρες στην εφαρμογή της στρατηγικής growth hacking marketing. Μέχρι τουλάχιστον να μάθεις πώς να αυτοματοποιήσεις τις διαδικασίες σου, θα επενδύσεις αρκετό χρόνο. Όμως δεν θα είναι ποτέ χαμένος χρόνος.

Αυτοί οι έξυπνοι τρόποι διαφήμισης έχουν δοκιμασθεί και επιτύχει στην ανάπτυξη επιχειρήσεων σαν τη δική σου. Είναι σίγουρο ότι μπορούν να βοηθήσουν και εσένα να μπεις στο ραντάρ του κοινού σου χωρίς αρχικά να ξοδέψεις χρήματα που δεν έχεις.

Πηγή:www.bizz.gr