Η επιτυχία είναι θέμα στόχων

Η επιτυχία είναι θέμα στόχων

  

Oι στόχοι μας μάς κατευθύνουν στο ταξίδι μας στη ζωή.

Όπως ένας χάρτης μας καθοδηγεί όταν ταξιδεύουμε, έτσι και οι στόχοι μας μάς κατευθύνουν στο ταξίδι μας στη ζωή. Όλοι θέτουμε στόχους, μικρότερους ή μεγαλύτερους, βραχυπρόθεσμους ή μακροπρόθεσμους, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για την κατάκτηση της επιτυχίας.

Βέβαια, η έννοια «επιτυχία» έχει διαφορετικό περιεχόμενο για τον καθένα ξεχωριστά, γι’ αυτό και οι στόχοι έχουν έναν ξεκάθαρα προσωπικό χαρακτήρα. Όχι μόνο αυτό, αλλά αναπόφευκτα, με την πάροδο του χρόνου, ορισμένοι αλλάζουν. Έτσι, ανάλογα με τη «φάση ζωής» όπου βρισκόμαστε, μπορεί να εστιάζουμε στην καλύτερη οικονομική εξασφάλιση, στην ασφάλεια μέσα στη δουλειά, στο να αποκτήσουμε περισσότερα ακαδημαϊκά προσόντα, να έχουμε πιο πολύ ελεύθερο χρόνο ή να φροντίσουμε καλύτερα την υγεία μας. Επίσης συμβαίνει, για διάφορους λόγους, να μην εστιάζουμε πάντα σε όλους τους στόχους με τον ίδιο ζήλο, επειδή τους θεωρούμε πολύ υψηλούς έως ανέφικτους και ίσως να μας δυσκολεύουν πολύ ή γιατί μπορεί να είναι δευτερεύουσας σημασίας για εμάς και επομένως να μην μας κινητοποιούν αρκετά. Κάτι τέτοιο αναπόφευκτα επηρεάζει την πορεία μας στη ζωή, γιατί επηρεάζει τον τρόπο που βλέπουμε τον εαυτό μας, τους άλλους και τις καταστάσεις γενικότερα.

Οι στόχοι μας θα πρέπει να είναι απλοί και σαφείς. Περίπλοκοι στόχοι δημιουργούν σύγχυση ως προς το τι θέλουμε πραγματικά να πετύχουμε αλλά θέτουν και το ερώτημα του αν πραγματικά επιθυμούμε να το πετύχουμε αυτό που λέμε πως επιδιώκουμε. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει πάντα να θέτουμε στον εαυτό μας καίριες και σαφείς ερωτήσεις.

Έτσι, στην περίπτωση των επαγγελματικών στόχων, όταν ετοιμαζόμαστε να τους θέσουμε ή να τους αξιολογήσουμε, θα πρέπει να απαντήσουμε στις ακόλουθες ερωτήσεις:

  • Ποιοι είναι οι επαγγελματικοί μου στόχοι;

  • Πού θα ήθελα να εργάζομαι σε ένα χρόνο/πέντε/δέκα χρόνια;

  • Ποιες δεξιότητές μου πρέπει να βελτιώσω; Θα χρειαστώ περισσότερη εκπαίδευση;

  • Τι θέλω να πετύχω φέτος/σε πέντε χρόνια;

  • Ποιοι είναι οι οικονομικοί μου στόχοι για φέτος/τα επόμενα πέντε/δέκα χρόνια;

  • Πού θα ήθελα να ζω σε πέντε/δέκα χρόνια από σήμερα;

  • Ποια θα ήθελα να είναι η εργασιακή/οικογενειακή μου κατάσταση την επόμενη χρονιά/μετά από πέντε/δέκα χρόνια;

  • Άλλοι στόχοι που θα ήθελα να πετύχω…

Πάντα θα υπάρχει κάτι που θα περιμένουμε από τον εαυτό μας, κάποιος στόχος να κατακτήσουμε. Όσους περισσότερους στόχους υλοποιούμε τόσο πιο πολύ αισθανόμαστε ικανοποιημένοι και επιτυχημένοι, αλλά και θέτουμε νέους, υψηλότερους, που θα μας οδηγήσουν σε καινούργιες επιτυχίες, δηλαδή σε βελτίωση του τρόπου ζωής μας.

Πηγή : www.edujob.gr

Σχολιάστε ελεύθερα...