Φοιτητική ζωή: Τα 6 βήματα για την τέλεια επιστημονική εργασία

Φοιτητική ζωή: Τα 6 βήματα για την τέλεια επιστημονική εργασία

  

Αν ακολουθήσεις τα σωστά βήματα, η προσπάθειά σου θα ανταμειφθεί καταλλήλως!

Η φοιτητική ζωή είναι υπέροχη και πρέπει να τη ζούμε στο φουλ, διότι δυστυχώς δε διαρκεί για πάντα!

Πρέπει να τη ζούμε, εννοώντας από όλες τις απόψεις: Ούτε θα στερείσαι εξόδους, ταξίδια με φίλους και βόλτες στην πόλη σου, ούτε βέβαια θα τα παρατάς μπροστά στις υποχρεώσεις και τα deadlines της σχολής σου.

Όλα θέλουν ψυχραιμία και μέτρο! Αν υπάρχουν αυτά τα δύο, τότε δεν έχεις τίποτα να φοβάσαι και δεν πρέπει να επιτρέπεις σε κανένα εξωτερικό παράγοντα να σε πανικοβάλει, γιατί ο καθένας έχει τους δικούς του ρυθμούς.

Η φοιτητική ζωή περιλαμβάνει, όπως ξέρεις, εργασίες και projects, τα οποία κάποια στιγμή θα κληθείς να αναλάβεις και να φέρεις εις πέρας. Στην περίπτωση αυτή, λοιπόν, έχε στο νου σου το εξής:

Η κατάλληλη προετοιμασία και η σωστή οργάνωση χρόνου είναι τα βασικότερα βήματα για να γράψεις μια επιστημονική εργασία. Θα σου χρειαστούν τόσο για να ανταμειφθεί η προσπάθειά σου με καλό βαθμό, όσο και για να περάσεις κάποιο μάθημα και να αποκτήσεις σημαντικές γνώσεις.

Ποια είναι τα σημαντικά βήματα για την τέλεια εργασία;

1. Όρισε το θέμα σου

Το κυριότερο στάδιο εκπόνησης της εργασίας σου είναι ο ορισμός του θέματος, αλλά και ο ορισμός του μη θέματος. Τι εννοώ; Σε περίπτωση που δε σου έχει δοθεί θέμα από καθηγητή, θα χρειαστεί να επιλέξεις εσύ το θέμα με το οποίο θα ασχοληθείς και σε ενδιαφέρει. Αν, λοιπόν, κληθείς να επιλέξεις, είναι σημαντικό να αναζητήσεις διαθέσιμες πηγές που σχετίζονται με το θέμα σου και παράλληλα να αποκλείσεις ό,τι δε σε αφορά ή θα σε βγάλει εκτός θέματος.

Η προσωπική μου συμβουλή: Διάλεξε ένα θέμα που σου αρέσει πραγματικά και ταιριάζει στα ενδιαφέροντα σου και όχι κάτι που φαίνεται σημαντικό στους άλλους ή θεωρείται sos. Μόνο αν σου αρέσει το θέμα θα απολαύσεις τη διαδικασία, ειδάλλως είναι πιθανό να αντιμετωπίσεις την εργασία σου διεκπεραιωτικά.

2. Προσδιόρισε το σκοπό της έρευνάς σου και ψάξε βιβλιογραφικές αναφορές

Η αρχή της συγγραφής θα προκύψει απ’ το εξής: Προσδιόρισε με ακρίβεια το ερευνητικό σου αντικείμενο και ξεκίνα να καταγράφεις έννοιες και όρους, έτσι ώστε να ορίσεις τις πλευρές του θέματος που θες να ερευνήσεις. Για την αναζήτηση βιβλιογραφικών πηγών ψάξε στο διαδίκτυο, χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα keywords και επισκέψου βιβλιοθήκες και αναγνωστήρια στην πόλη σου. Αν δυσκολευτείς στην εύρεση κατάλληλης βιβλιογραφίας, απευθύνσου στον καθηγητή σου για περαιτέρω συμβουλές.

3. Δημιούργησε διάγραμμα

Αφού επιλέξεις το θέμα και βρεις την κατάλληλη βιβλιογραφία για την εργασία σου, είναι καλό να δημιουργήσεις ένα διάγραμμα, το οποίο θα σε βοηθήσει να οργανωθείς σωστά. Κατέγραψε εκεί το χρόνο που σκοπεύεις να δαπανάς κάθε βδομάδα και υπολόγισε στο περίπου πόσο καιρό θα σου πάρει για να την τελειώσεις.

4. Γράψε μια καλή εισαγωγή

Η εισαγωγή είναι πολύ σημαντικό κομμάτι της εργασίας και δίνει την πρώτη εντύπωση στον αναγνώστη. Δεν είναι υποχρεωτικό να τη γράψεις πρώτη, καθώς ανάλογα με το θέμα, μπορεί να χρειαστεί να τη γράψεις ξεχωριστά και μάλιστα μπορεί να χρειαστεί να τη γράψεις, αφού έχεις γράψει και το συμπέρασμα. Όταν τη συμπεριλάβεις στο υπόλοιπο κείμενο, φρόντισε να συμπυκνώνει το νόημα και το ερώτημα της εργασίας σου, με απλά και λιτά λόγια, χωρίς να πλατειάζεις και να δίνεις πληροφορίες περιεχομένου που υπάρχουν στο κυρίως κείμενο παρακάτω.

5. Δώσε μεγάλη σημασία στο συμπέρασμα

Το κλείσιμο της εργασίας σου θα περιλαμβάνει τη σύνοψη των όσων αναφέρθηκαν παραπάνω και τα συμπεράσματα, στα οποία κατέληξε η αναζήτησή σου. Το πιο σημαντικό που πρέπει να θυμάσαι, όσον αφορά το συμπερασματικό μέρος της εργασίας, είναι να απαντάς στο ερώτημα ή τα ερωτήματα που έχουν προηγουμένως τεθεί στην εισαγωγή σου.

6. Δώσε την εργασία σου σε κάποιον για να τη διαβάσει

Το τελευταίο στάδιο στην εκπόνηση της εργασίας σου είναι η ανάγνωσή της από κάποιο τρίτο πρόσωπο, το οποίο δε σχετίζεται με το έργο σου και ενδεχομένως δεν έχει καμία γνώση και ιδέα για το θέμα και το αντικείμενο, με το οποίο καταπιάστηκες στην εργασία. Ένα τρίτο άτομο θα σε βοηθήσει να εντοπίσεις και να διορθώσεις τυχόν λάθη και σημεία, τα οποία πιθανόν διέφυγαν της προσοχής σου.

Πηγή:www.neolaia.gr

 

Σχολιάστε ελεύθερα...