Πιθανώς επιβλαβή για τις ηλικίες 8-12 ετών τα VR headset

Πιθανώς επιβλαβή για τις ηλικίες 8-12 ετών τα VR headset

  

Μεγάλη προσοχή στην χρήση των VR headset απο παιδιά και άτομα με επιληψία.

Ενδείξεις για κινδύνους από τα VR headset για την υγεία των χρηστών, και ιδιαίτερα των παιδιών, εντόπισαν ερευνητές από το βρετανικό πανεπιστήμιο Leeds.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως, αν δεν γίνουν αλλαγές σε αυτές τις συσκευές, η παρατεταμένη χρήση τους μπορεί ναπροκαλέσει προβλήματα στην όραση και την ισορροπία των νεαρών ατόμων.

Οι ερευνητές συνεργάστηκαν με βρετανικές εταιρείες οι οποίες ειδικεύονται στην εικονική πραγματικότητα. Η συγκεκριμένη μελέτη είναι από τις πρώτες που εξετάζει την επίδραση της εν λόγω τεχνολογίας στους χρήστες.

“Σε μία συσκευή VR προβάλλεται σε μία 2D οθόνη ένας τρισδιάστατος εικονικός κόσμος, γεγονός που καταπονεί το οπτικό σύστημα”, λέει στον Guardian ο Mark Mon-Williams, καθηγητής γνωστικής ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο. “Οι ενήλικοι μπορεί με αυτό τον τρόπο να εμφανίσουν πονοκεφάλους και ενοχλήσεις στα μάτια. Στα παιδιά, ωστόσο, δεν είναι ακόμη γνωστές ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις”.

Στο πλαίσιο της έρευνας, οι επιστήμονες εξέτασαν 20 παιδιά, ηλικίας 8-12 ετών, αφότου είχαν παίξει για 20 λεπτά ένα παιχνίδι εικονικής πραγματικότητας. Όπως διαπίστωσαν, τα παιδιά δεν εμφάνισαν ενδείξεις σοβαρής έκπτωσης της όρασής τους.

Σε δύο περιπτώσεις ωστόσο, βρήκκαν διαταραχές στην ικανότητα ανίχνευσης των διαφορών αποστάσεων. Επίσης, ένα παιδί εμφάνισε “δραστική υποβάθμισης” της ικανότητας ισορροπίας, αφότου ολοκλήρωσε το 20λεπτο. Τα συμπτώματα αυτά ήταν παροδικά, ωστόσο ήταν ανιχνεύσιμα παρόλο που η χρήση του headset δεν διήρκεσε μεγάλο χρονικό διάστημα.

πηγή : www.insomnia.gr

Σχολιάστε ελεύθερα...