facebookpixel
Shopify ή WordPress – ποιο από τα δύο είναι καλύτερο? Η συγκεκριμένη ερώτηση απασχολεί το ευρύ κοινό των επιχειρήσεων ηλεκτρονικού εμπορίου, και στο σημερινό άρθρο θα βρούμε την απάντηση.
3/11/2021

Shopify ή WordPress

Shopify ή WordPress – ποιο από τα δύο είναι καλύτερο? Η συγκεκριμένη ερώτηση απασχολεί το ευρύ κοινό των επιχειρήσεων ηλεκτρονικού εμπορίου, και στο σημερινό άρθρο θα βρούμε την απάντηση.

Τί είναι το Shopify?




Το Shopify είναι μια εφαρμογή η οποία είναι ειδικά σχεδιασμένη για την κατασκευή και την βοήθεια online επιχειρήσεων και καταστημάτων. Παρέχει μεγάλη ποικιλία θεμάτων τα οποία μπορούν να προσαρμοστούν στις ανάγκες της κάθε επιχείρησης. Μία από τις βασικές ιδέες πίσω από την ιδέα του Shopify είναι το ότι δεν χρειάζεται να ξέρεις να γράφεις κώδικα ή να προγραμματίζεις για να ανοίξεις το δικό σου e – shop, αφήνεις το Shopify να διαχειρίζεται το τεχνικό κομμάτι. Επίσης το Shopify είναι διακομιζόμενη (hosted) λύση, που σημαίνει ότι όλες οι αλλαγές και τα δεδομένα αποθηκεύονται στους servers του, και δεν θα χρειαστεί να εγκαταστήσουμε λογισμικά ούτε κ να αγοράσουμε domain για την σελίδα μας.

Το Shopify τέλος, είναι λογισμικό ως υπηρεσία (SaaS – Software as a Service) που σημαίνει ότι πληρώνετε ένα μηνιαίο τέλος για να μπορείτε να το χρησιμοποιείτε. Όσο έχετε πρόσβαση στο διαδίκτυο θα μπορείτε να διαχειρίζεστε το κατάστημα σας από οπουδήποτε.

Τί είναι το WordPress?




Αρχικά, να αναφέρουμε ότι υπάρχουν 2 εκδόσεις του WordPress:

Φιλοξενούμενο (Hosted)

Το φιλοξενούμενο WordPress, όπως και το Shopify είναι ένα λογισμικό ως υπηρεσία και μπορείτε να το βρείτε εδώ: https://wordpress.com/

Με ένα μηνιαίο τέλος (κυμαίνεται από 4 έως 45 ευρώ τον μήνα) έχετε πρόσβαση σε μία τεράστια γκάμα θεμάτων και χαρακτηριστικών οι οποίες σας βοηθάνε να χτίσετε και να διαχειρίζεστε ότι σελίδα έχετε, από ένα απλό blog μέχρι μία online επιχείρηση εμπορίου.

Αυτοφιλοξενούμενο (Self – Hosted)

Το αυτοφιλοξενούμενο WordPress είναι ένα λογισμικό το οποίο μπορείτε να κατεβάσετε στο wordpress.org και να εγκαταστήσετε τον δικό σας server.

Με απλά λόγια, τα sites που βρίσκονται στο φιλοξενούμενο WordPress δεν μπορούν να εξατομικευτούν στον βαθμό που εξατομικεύονται τα sites στο αυτοφιλοξενούμενο WordPress, και γενικά το αυτοφιλοξενούμενο WordPress χρησιμοποιείται από επιχειρήσεις οι οποίες έχουν γνώση από Web Development και προγραμματισμό.

Shopify ή WordPress: Συμπέρασμα



Το WordPress είναι αδιαμφισβήτητα πιο καθιερωμένο και έχει περισσότερο χώρο για προσαρμογές, έχει πολύ μεγαλύτερο όγκο χρηστών και μεγαλύτερη γκάμα από θέματα και υπό-εφαρμογές που μπορεί ο καθένας να διαλέξει. Πρακτικά, μπορούμε να φτιάξουμε ότι είδους ιστοσελίδα θέλουμε στο WordPress. Αλλά, αυτό δεν ισχύει για τον κάθε χρήστη, υπάρχουν φορές που το Shopify είναι η καλύτερη λύση, ειδικά για επιχειρήσεις οι οποίες δεν διαθέτουν μεγάλο budget ή δεν έχουν τις κατάλληλες δεξιότητες στην Ανάπτυξη Ιστοσελίδων (Web Development).

Πλεονεκτήματα του Shopify

 ·  Είναι ευκολότερο στην ανάπτυξη και στην χρησιμοποίηση του σε σχέση με το WordPress, και δεν θα χρειαστεί να μάθετε ένα κάρο πράγματα.
·  Στο Shopify ότι υπό-εφαρμογή και θέμα χρησιμοποιούμε, το κάνουμε μέσα από το ίδιο το Shopify, ενώ στο WordPress θα χρησιμοποιήσουμε πηγαίο κώδικα από τρίτους, με ότι κινδύνους επιφέρει αυτό.
·  Το Hosting ή αλλιώς η “φιλοξενία” της ιστοσελίδας μας είναι μέσα στο πακέτο του προϊόντος, ενώ στο WordPress θα πρέπει να τακτοποιηθεί και να πληρωθεί ξεχωριστά.
·  Με το Shopify δεν χρειάζεται να ασχολούμαστε με τα τεχνικά χαρακτηριστικά της συντήρησης ενός ιστότοπου, ενώ  το WordPress απαιτεί διαχείριση, γιατί αλλιώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να πέσουμε θύμα επίθεσης (Hacking).
·  Το Shopify ως επί το πλείστων είναι υπεύθυνο για την ασφάλεια της ιστοσελίδας μας, αντίθετα με το  WordPress ή ασφάλεια της σελίδας σας είναι στα δικά σας χέρια και στο πόσο γρήγορα και σχολαστικά κάνετε ενημερώσεις λογισμικού και θεμάτων.
·  Το Shopify έχει 24ωρη υποστήριξη και εξυπηρέτηση 7 μέρες την βδομάδα είτε μέσω email μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας ή και live chatting, στο WordPress από την άλλη έχει να κάνει με το μηνιαίο πλάνο φιλοξενίας που έχεις επιλέξει.
·  Το Shopify είναι η καλύτερη επιλογή για χρήστες οι οποίοι χρειάζονται ένα όμορφο, κομψό αλλά απλό site και το θέλουν γρήγορα.
·  Όσον αφορά την συμμόρφωση στο GDPR (Προστασία Προσωπικών Δεδομένων) οι καταστάσεις είναι πιο εύκολες με το Shopify διότι η εταιρεία έχει πάρει μερίδιο ευθύνης για την προστασία τους.
·  Για να χρησιμοποιήσουμε το WordPress App στο κινητό μας θα χρειαστούν κάποιες ειδικές ρυθμίσεις και χαρακτηριστικά, ενώ το App του Shopify δουλεύει όπως πρέπει χωρίς καμία άλλη ρύθμιση.

Πλεονεκτήματα του WordPress

 ·  Ο πηγαίος κώδικας του WordPress είναι ανοιχτός και μπορούμε να τον κατεβάσουμε δωρεάν. Κοινώς δεν υπάρχει καμία αρχική χρέωση.
·  Μπορούμε να χτίσουμε ό,τι ιστοσελίδα θέλουμε και όχι μόνο ιστοσελίδα ηλεκτρονικού εμπορίου όπως στο Shopify.
·  Διαθέτει μια πολύ μεγαλύτερη γκάμα από θέματα, πρότυπα και υπό-εφαρμογές σε σχέση με το Shopify.
·  Στο WordPress υπάρχει ένας πολύ πιο εκλεπτυσμένος τρόπος να διαχειρίζεσαι το υλικό της ιστοσελίδας σου.
·  Με τα πρόσθετα που διαθέτει το WordPress (δωρεάν και μη) είναι ευκολότερο να διαχειριστούμε την λειτουργικότητα της ιστοσελίδας μας. Αν και μπορούμε να κάνουμε το ίδιο στο Shopify, αλλά, θα συμβεί μέσω τρίτων, με πολύ λιγότερες επιλογές και συνήθως με επιπρόσθετο κόστος.
·  Έχουμε περισσότερες επιλογές με το WordPress παρά με το Shopify στο ηλεκτρονικό εμπόριο (Ecommerce).
·  Οι δυνατότητες του WordPress στο SEO (Search Engine Optimization) είναι πολύ καλύτερες.
·  Το WordPress διαθέτει μεγαλύτερη ποικιλία παραλλαγών και επιλογών στα προϊόντα που μπορούμε να χρησιμοποιούμε σε αντίθεση με το Shopify.
·  Μπορούμε να εξάγουμε εξωτερικές σελίδες και αναρτήσεις ευκολότερα στο WordPress.
·  Το WordPress είναι σαφώς καλύτερο στο κομμάτι των πολύγλωσσων ιστοσελίδων.
·  Το WordPress υπάρχει περισσότερα χρόνια στην αγορά και έχει σημαντικά περισσότερους χρήστες από το Shopify.